Leidse Wijnvereniging Matilo "De Wijn uit de Wijk"

Wijn & Films

SIDEWAYS (de Pinot speech van Miles)

Maya: Why are you so into Pinot? It's like a thing with you.

 

Miles: I don't know. It's a hard grape to grow. As you know. It's thin-skinned, temperamental, ripens early. It's not a survivor like Cabernet that can grow anywhere and thrive even when neglected. Pinot needs constant care and attention and in fact can only grow in specific little tucked-away corners of the world. And only the most patient and nurturing growers can do it really, can tap into Pinot's most fragile, delicate qualities. Only when someone has taken the time to truly understand its potential can Pinot be coaxed into its fullest expression. And when that happens, its flavors are the most haunting and brilliant and subtle and thrilling and ancient on the planet.

Mondovino

Een Amerikaanse documentaire uit 2004 van journalist en wijnliefhebber Jonathan Nossiter, die een beeld schept van de huide wijnindustrie, met een focus op de mondiale globalisering. Een van de weinige documentaires die genomineerd werdt voor de Palme d'Or op het Festival van Cannes (2004). Ons hart, bij Chateau Matilo, ligt bij Hubert de Montille, een wijnboer uit Volnay (Bourgogne), die de oude waardes van klimaat, streek en terroir verdedigt. Hier een mooie uitspraak van deze advocaat/wijnboer, die in 2014 overledt: Où il y a de la vigne, il y a de la civilisation

Retour en Bourgogne

Met RETOUR EN BOURGOGNE schetst Cédric Klapisch een liefdevol portret van twee broers en hun zus die met passie de wijngaard van de familie beheren, maar ondertussen hun eigen weg moeten vinden.

Jean verliet tien jaar geleden zijn geboortestreek Bourgogne om de wereld te ontdekken. Als zijn vader op sterven ligt, keert hij terug naar zijn familie. Samen met zijn zus Juliette en zijn broer Jérémie probeert hij het familiebedrijf gaande te houden. Na het overlijden van hun vader worden de drie gedwongen keuzes te maken en beslissingen over de toekomst te nemen.

We volgen een jaar lang het ritme van de seizoenen, die in het teken staan van de wijn die ze gezamenlijk produceren. De ambachtelijke wijnbouw is een ware kunst. Klapisch laat op innemende wijze zien dat Jean, Juliette en Jérémie die verstaan.

 

Roald Dahl, Taste (De Fijnproever) (1945)

10th Grade Class Project

This short film is based on the short story, Taste, by Roald Dahl.

This video stars:

Sam Withers as Guest 1

Margaret Cristan as the Maid

Jane Stanhope as Mike Schofield's wife

Will Stanhope as Mike Schofield

Tim Vaughan as Richard Pratt

 

Cercle Populaire du Vin Ordinaire (van Kooten en de Bie)

F. Jacobse van wijnhandel Jacobse en Zoon is voorzitter van de Cercle Populaire du Vin Ordinaire. Elk jaar wordt een bekende Nederlander geslagen tot ridder van deze orde. De Cercle richt zich op het zoveel mogelijk verkopen van zo goedkoop mogelijke wijntjes. Of: voor zo weinig mogelijk geld zo snel mogelijk in dolorum zijn... Dit jaar is de gast Wim de Bie.

In deze sketch is F. Jacobse voor het eerst te zien, maar nog wel zonder zijn illustere partner Tedje van Es. Het duo Jacobse en Van Es was voor het eerst op televisie te zien op 27 mei 1979 in een korte uitzending van het Humanistisch Verbond.

 

 

De vereniging wordt gesponsord door:

Website is gemaakt door: www.moned.nl