Leidse Wijnvereniging Matilo "De Wijn uit de Wijk"

De wijnvereniging Matilo in Leiden

De Leidse Wijnvereniging Matilo beheert in een uniek historisch gebied tussen de wijken Meerburg en Roomburg de Leidse stadswijngaard Matilo. De Wijnvereniging levert met alle gezamenlijke activiteiten een bijdrage aan de saamhorigheid in de buurt en helpt daarnaast de oude noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes, te  profileren als belangrijk cultureel erfgoed. De hier geproduceerde Wijn vormt een zichtbare, tastbare, voelbare en smaakvolle nalatenschap van een rijke geschiedenis.

 

film van Sander Müller

 

De vereniging

In Leiden bestaat sinds 2011 de wijnvereniging Matilo met een eigen stadswijngaard. Is dat wel mogelijk, om in het westen van het land een stadswijngaard te ontwikkelen en samen met stadsgenoten een actieve wijnvereniging op te richten? Kunnen wijkbewoners worden geënthousiasmeerd om met de druiven uit de eigen tuin, door samenwerking, een goede wijn te maken?

 

Na zes jaar wijnvereniging kan worden vastgesteld dat we bepaald niet zonder succes zijn. Een groot deel van de oorspronkelijke ideeën en doelen van de wijnculturele vereniging blijken heel goed haalbaar te zijn. In de eerste plaats  dankzij medewerking van de gemeente Leiden en van veel betrokken wijkbewoners.

 

 

Achtergrond en geschiedenis

De ontwikkeling van het archeologische park Matilo in de wijk Roomburg heeft in 2011 een groep wijkbewoners geïnspireerd tot het ontwikkelen van een stadswijngaard. De initiatiefgroep stimuleerde  tegelijkertijd andere wijkbewoners om de eigen teelt van druiven te gebruiken voor de productie van wijn. Om het plan haalbaar te maken is de wijnvereniging Matilo opgericht en is er contact gezocht met de gemeente Leiden. Het bestuur van de vereniging heeft vanaf de start dan ook twee trajecten gelijktijdig ontwikkeld. In de eerste plaats is er een werkwijze ontwikkeld om op een verantwoorde wijze met een groep medebewoners de druiven te verwerken tot goede wijn. Daarnaast heeft het bestuur in overleg met de gemeente Leiden gezocht naar een locatie voor een eigen, kleine wijngaard in het cultuur-historische archeologische park Matilo. Beide trajecten zijn na vijf jaar gestage groei zo ver ontwikkeld dat er inmiddels in meerdere opzichten gesproken kan worden van een duurzame ontwikkeling van een eigen wijk-wijncultuur in de stad Leiden. De inbreng van druiven van wijkbewoners is in de loop van de afgelopen zes jaar  gestegen tot 600 kg per seizoen en de ranken van de wijngaard leveren sinds kort de eerste oogst aan goede druiven.

Lid worden?

Iedereen kan lid worden van de Wijnvereniging Matilo. Neem vrijblijvend contact met ons op of vul de aanvraagformulier in.

Doelstellingen van vereniging Matilo

 

De vereniging stelt zich ten doel om:

 • jaarlijks de Leidse wijn Chateau Matilo te produceren;
 • de stadswijngaard in het archeologische park Roomburg te beheren;
 • een creatieve bijdrage te leveren aan de uitbouw van het archeologische park Matilo;
 • de buurt te betrekken bij het onderhoud van de wijngaard en het productieproces van de wijn;
 • op het project plaats te bieden voor zinvolle dagbesteding van kwetsbare bewoners  van de omliggende wijken.

 

 

De vereniging tracht haar doel te bereiken door:

 • de leden met raad en daad te ondersteunen in de druiventeelt op hun eigen percelen;
 • enkele Leidse druivenplukdagen te organiseren, waarbij de druiven gereed gemaakt worden voor de 1e gisting (een dag met vochtige omlijsting);
 • enkele persdagen te organiseren ten behoeve van de 2e gisting (een dag met vochtige omlijsting);
 • enkele botteldagen te organiseren (wederom vochtige omlijsting);
 • de ontwikkeling en het onderhoud van de stadswijngaard te begeleiden en waar nodig zelf ter hand te nemen;
 • de opbrengst van de stadswijngaard verder te veredelen tot wijn (Chateau Matilo);
 • door ideeënsessies te organiseren waarin de unieke invulling (magisch vierkant, spelletjes etc.) van het archeologisch park Matilo verder uitgebouwd wordt;
 • door wijnproeverijen voor druivenleveranciers en andere betrokkenen te organiseren waar mede gesubsidieerd door winkeliers uit de omgeving van de wijn en lekkere hapjes genoten kan worden. Dit alles omkaderd door uitleg over het proces, de doelstellingen van de vereniging en de toekomstplannen.

 

 

De vereniging wordt gesponsord door:

Website is gemaakt door: www.moned.nl