Leidse Wijnvereniging Matilo "De Wijn uit de Wijk"

Oogst 2018

Matilo Oogst 2018.

 

Foto: Sander Muller

Op de zaterdagen 22 en 29 september en 6 oktober zijn druiven geoogst en bezorgd op onze werkplek bij de schooltuin Akkerdistel. Totaal werd 853 kilo druiven verwerkt waarvan 72 kilo wit (w/w),  597 kilo druiven met rode schil en wit vruchtvlees (r/w) en 184 kilo druiven met rode schil en rood vruchtvlees (r/r). Totaal werd 439 kilo uit de tuinen ontvangen met een gemiddeld suikergehalte van 80 °Oe (grad Oechsle). Tezamen met de 392 kilo van de wijngaard en de Akkerdistel (suikerhalte 79 °Oe) leverde dit 853 kilo op met een gemiddeld suikergehalte van 80 °Oe.  Aan de verwerking namen veel vrijwilligers deel waarvan ook de druivenbrengers. Wij danken de vele handen die hieraan mee hebben gewerkt.

Bij binnenkomst zijn de druiven gewogen en werd het suikergehalte gemeten met de refractometer. Je meet de dichtheid (stroperigheid) van het sap: als de dichtheid 1080 is, dan heb je een suikergehalte van 1080 – 1000 (de dichtheid van water) = 80 °Oe of 170 g/L suiker. Dit geeft een wijn van ongeveer 11% alcohol. Wij voegen geen suiker toe om het alcoholpercentage te verhogen. Daarom is een zeker minimum suikergehalte nodig om te kunnen gebruiken. Het percentage van de geleverde druiven was altijd voldoende. Gemiddeld was dit 80 °Oe. Daarna werd gekeken naar de soort (w/w, r/w, r/r). Daarna vond de triage plaats: rotte druiven, onrijpe druiven en blaadjes werden verwijderd.  Na de triage werden de druiven in de ontstelingsmachine ontsteeld en gekneusd, waarna de druivenmost met toevoeging van gist en pectinase (een natuurlijk enzym dat uit schil en vruchtvlees smaakstoffen extraheert) een viertal dagen in emmers hebben staan gisten. De most in deze emmers is elke 8- 12 uur goed omgeroerd. Daarna vond de persing plaats en de verdere gisting van het druivensap in 30 of 60 liter vaten.  Voor de Blanc de Noir cuvées zijn de druiven direct na het ontstelen geperst. Dit levert in totaal 60 liter Blanc, 85 liter Blanc de Noir, 260 liter Rosé en 145 liter Rouge op. In de vaten vind het verdere proces plaats waarin de suikers door het gist omgezet worden in alcohol en de wijn gaat rijpen.

Totale opbrengst: 853 kilo druiven met een gemiddeld suikerhalte van 80 °Oe. Omstreeks maart 2019 wordt de inhoud van de vaten overgebracht in flessen. Wij verwachten ongeveer 600 flessen. Tegen die tijd krijgen alle leveranciers en helpers een uitnodiging voor een feestelijke bijeenkomst waarbij iedereen als dank een fles meekrijgt van de oogst 2018. Om  inwoners van Leiden kennis te laten maken met wijn uit de buurt en de stadswijngaard staan wij ook in 2019 weer met een kraampje op de buurtfeesten van meerdere Leidse wijken. Daar wordt uitleg gegeven en kun je proeven.

 

Nog een keer dank aan iedereen die een bijdrage geleverd heeft aan de Oogst 2018

 

Het bestuur van de Leidse Wijnvereniging Matilo

 

Heb je interesse om in de toekomst zelf druiven te leveren of te helpen, meld je dan aan via de contact pagina van deze website

 

contact

 

 

De vereniging wordt gesponsord door:

Website is gemaakt door: www.moned.nl