Leidse Wijnvereniging Matilo "De Wijn uit de Wijk"

In het Nieuws

3 januari 2019

Overreiken handgeschilderde wijnkistjes aan Roos van Gelderen en Guus Schrijvers

 

Roos van Gelderen ontving naast de Zilveren Tomaat van de SP voor haar verdienste als Wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn eveneens “Gezicht op de Oude Rijn“. In haar ambtstermijn van 8 jaar heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de vormgeving van de Gemeentelijke verantwoordelijkheid op het gebied van gedecentraliseerde Zorg. Haar speciale aandacht ging altijd uit naar de mensen die zorg echt nodig hebben en daarom biedt Walter Schrader, oprichter van de Zorg coöperatie Cello, Roos van Gelderen deze bijzondere Wijndoos aan.

Guus Schrijvers, Macro econoom met specialisatie gezondheidszorg en  oud hoogleraar Public Health van het UMC Utrecht is de sponsor die “Monster- het hele verhaal” heeft aangeschaft. Daarnaast heeft hij de verbinding gemaakt met het Congres ‘De patiënt aan het roer in de zorg’ op 12 april 2019 in Utrecht, waar ook de Matilowijn van  2018 voor sprekers en Congresgangers zal worden aangeboden. Het streven naar buurtparticipatie en deelname van het Groenteam van de Gemiva doet de Matilowijn soepel aansluiten bij de thema’s van het Congres.  Meer informatie? Kijk dan voor het programma, de sprekers en het inschrijfformulier op de speciale congrespagina.

10 oktober 2018

Bacchus op Matilo

 

Een verslag van Mariëlla Beukers over de oogst bij Chateau Matilo. Mariëlla is historicus, vinoloog en auteur van Wijn van eigen bodem (2015, Forte Uitgevers). Zij is tevens projectmedewerker publieksaspecten bij Romeinse Limes Nederland.  Lees hier het verslag

20 mei 2018

Overreiking handgeschilderde wijnkistjes

 

Tijdens de proeverij bij de Scouting op 20 mei 2018 zijn de exclusieve handgeschilderde wijnkistjes overhandigd aan sponsoren van de Leidse Wijnvereniging Matilo, die nu lid zijn voor het leven.

 

Foto: Sander en Cor ontvangen hun kistje met echtheidsbewijs uit handen van voorzitter Hans Janssen onder goedkeurend oog van Walter Schrader.

29 april 2018

Romeinse Zondag op Park Matilo

 

Uitreiking van de eerste fles Chateau Matilo Corbulo Rouge 2017 door Tony van der Haar en Walter Schrader aan archeoloog Tom Hazenberg, met dank voor zijn foto, die voor het etiket gebruikt is.

LEIDEN - Manden, kratten, tassen en kisten vol druiventrossen uit de achtertuinen van Leiden. De leden van de Leidse Wijnvereniging werden er afgelopen zaterdag mee overspoeld. Samen maken ze er echte, Leidse Matilowijn van.

,,We hebben emmers tekort’’, roept initiatiefnemer Hans Janssen, terwijl hij een bak met druiven schoonspoelt. ,,Vorig jaar hebben we 140 kilo binnengehaald en ongeveer 150 flessen wijn geproduceerd. Dit jaar halen we de 250 kilo’’, voorspelt hij.

Nadat de gesorteerde en gewassen druiven - met de hand - gekneusd zijn, wordt het suikergehalte gemeten, wordt er gist toegevoegd en moet de boel een paar dagen trekken. De velletjes en stokjes zorgen voor een extra rijke smaak. Daarna verdwijnt de sap grote vaten en kan het lange wachten beginnen.

Druivenstekkies van donateuren hebben kans een plekje te krijgen in de stadswijngaard in Matilo, het park op Romeinse grond. ,,We testen en proeven alle rassen die hier worden aangeleverd’’, zegt Walter Schrader, de tweede initiatiefnemer. ,,Doordat onze vereniging alsmaar groeit, kunnen we elk jaar meer wijn produceren.’’

Mensen die ook druiven uit hun tuin willen doneren, kunnen nog op zaterdag 26 oktober en 2 november tussen 10.30 en 11.30 uur met hun oogst terecht bij de Roomburgerlaan 81-83.

Leidenaren sorteren hun zelf meegebrachte druiven.

(foto: taco van der Eb)

20 oktober 2013 17:54 | Laatste update 21 oktober 2013 9:07

LEIDEN - Wenen heeft een stadswijngaard. Parijs heeft er ook een, en Almere, en Den Haag. Maar laten we Leiden niet vergeten. Stilletjes, zonder er ruchtbaarheid aan te geven, hebben de leden van de Leidse Wijnvereniging vorig jaar tachtig wijnranken geplant. De gemeente Leiden heeft deze wijngaard bij de Besjeslaan nu officieel tot stadswijngaard uitgeroepen.

De eerste druiventrosjes hangen er. Hier en daar kun je zelfs van een tros spreken. De druiven zijn nog te klein om wijn van te maken, en om zo te eten ook niet echt geschikt. Maar het ziet er veelbelovend uit, vinden Walter Schrader en Hans Janssen. Goedkeurend bekijken ze de vruchten, tevreden wijzen ze op de dikker wordende stammen. ,,Het is toch fantastisch, een wijngaard op deze plek, de plek waar de Romeinen ooit woonden?’’
De wijngaard bevindt zich aan de rand van Matilo, het park op Romeinse grond. ,,Wijn is een heel belangrijk element geweest in de Romeinse cultuur’’, zegt Schrader. ,,Het is prachtig dat we op deze locatie een wijngaard kunnen aanleggen en wijn kunnen gaan maken. Door een cultuurelement uit de Romeinse cultuurgeschiedenis naar voren te halen wek je de interesse van mensen.’

17 september 2013 15:03

Groengroep Gemiva onderhoudt Stadswijngaard van Leiden.

Het  Gemiva Groenteam, bestaande uit vrijwilligers en clienten  met een beperking heeft een overeenkomst gesloten om in Leiden op een unieke historische plek naar Romeins voorbeeld,een stadswijngaard in te richten en te onderhouden.

Archeologisch Park Matilo
Aan de rand van Leiden op een steenworp afstand van de Oude Rijn ligt het Archeologisch Park Matilo, genoemd naar de Romeinse legerplaats die 2000 jaar geleden deel uitmaakte van de verdedigingslinie van de Noordgrens van het Romeinse rijk, de Limes.

Vanuit Cultuurhistorisch oogpunt is de Limes zo belangrijk dat het genomineerd voor opname op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO. Van Matilo zijn de originele contouren onbebouwd bewaard gebleven.

Het Castellum, de grens en de wijn
Het Castellum Matilo was een van de meest Noordelijk gelegen forten en het is een algemeen geldende opvatting onder archeologen dat de noordgrens van het grote Romeinse rijk gevormd werd door de rivier de Rijn. Dat was immers een natuurlijke barriere tegen de Barbaren die uit het noorden kwamen. Maar of die machtige Romeinen zich lieten tegenhouden door enkele Germanen? De Romeinen zijn de Rijn wel degelijk meerdere malen overgestoken, maar de klimatologische omstandigheden aan de noordkant van de Rijn waren voor de druiventeelt te slecht. De troepen die de oversteek gewaagd hadden bleven op den duur verstoken van hun geliefde wijn en de legerleiding zag zich genoodzaakt ontnuchterd  weer terug te keren naar gebied rond Matilo, waar zoals we ook nu nog merken een vriendelijk klimaat heerst. De Noordgrens van het oude Romeinse Rijk werd dus niet bepaald door de tegenstand van krijgshaftige Germanen maar door de onmogelijkheid om boven de Rijn op een behoorlijke manier wijndruiven te telen. Daarom is Matilo de aangewezen plek voor een wijngaard met traditionele oude druivenrassen.

De start van het Groenteam.
Het  Gemiva Groenteam maakte eind 2011 een voortvarende start, met de vrijwilligers uit de wijk en clienten uit een woongroep van mensen met beperkingen. Rommel werd  opgeruimd.

De contouren van de wijngaard werden uitgezet, de grond werd verbeterd met bemeste aarde en schelpen. Ruim  80 wijnstokken van uitstekende oude rassen werden aangekocht en opgekweekt zodat medio mei 2012 tot het planten kon worden overgegaan. Met de  mooie selectie van druivenrassen wordt een Rode,  een Witte en een Rose wijn gemaakt,  de traditionele persmethode waarin pitten en steeltjes deels worden meegenomen geeft een uitgesproken robuste wijn met een volgens kenners breed smaakpalet en een pittige afdronk. Een unieke smaak, die deze wijn tevens ontleent aan de historische grond waarop de druiven geteeld zijn. De wijngaard is ondertussen een onmisbaar onderdeel van het park, en de trots van de Gemiva Groengroep.

Een gedeelte van de productie is bedoeld om en de Groengroep en andere goede doelen te ondersteunen, via veilingen van exclusieve wijnen of onderhandse verkoop.

Nadere informatie hierover bij Hoeve Cronesteijn 2322 LH Leiden

www.gemiva-sgv.nl/hoevecronesteijn

P.

LEIDEN: Mensen die druiven uit hun tuin willen doneren aan de Leidse Matilowijn, kunnen op 19 en 26 oktober en 2 november hun oogst bij de initiatiefnemers inleveren. Tussen 10:30 en 11:30 uur staat er een partytent aan de Roomburgerlaan 81-83. Daar worden de druiven geselecteerd, gesorteerd, schoongemaakt en geprepareerd voor vergisting. Het is de bedoeling dat de leveranciers hierbij helpen. De Leidse wijn, die op deze manier ontstaat, is een voorproefje van de wijn die over een paar jaar gemaakt kan worden van druiven uit de stadswijngaard in park Matilo

15 oktober 2013

Kneuzen
door Charlotte Brusseen

Het staat al jaren op mijn verlanglijstje: druivenplukken in Frankrijk. Of in een ander warm land. Ik zie het al helemaal voor mij. Een zwoele nazomerdag, een heerlijk briesje door mijn haren, een schitterend uitzicht over de glooiende heuvels, heuvels vol wijnranken en een heerlijk, sappig glas wijn uit de streek tussen mijn vingers. Even uitpuffen van het gedane werk.

Regelmatig droom ik weg bij het programma “Wijn aan Gort”, waarin de Nederlandse wijnboer Ilja Gort- die ooit in Leiden woonde- me meeneemt op een fascinerende wijnreis door Frankrijk. Het water loopt me in de mond als hij vol passie vertelt over de smaakverschillen tussen het ene en het andere druivenras. Vandaar dat ik het geen straf vond om eens een kijkje te gaan nemen bij de bewoners van de leden van de Leidse Wijnvereniging, die deze weken druiven uit Leidse achtertuinen verzamelen om er echte Leidse wijn van te maken. Binnen no time werd ik ingedeeld in het “kneusteam”, kreeg ik een emmer voor mijn neus, had ik mijn mouwen opgestroopt en mocht ik druiven kneuzen. Hoewel ik na één emmer aardig wat kramp in mijn vingers had, was de pret er niet minder om.

Wie had dat gedacht. Je hoeft niet ver te reizen om de romantiek van het wijn maken zelf te ervaren. Ik kon het gewoon op de fiets af.

14 april 2014

Chateau Matilo: Wijn van eigen Leidse druiven
door Mart Spierdijk

Leiden. Bij Wijnvereniging Matilo is het mogelijk om zelf gekweekte druiven in te leveren en daar vervolgens wijn van te maken. De hobbyclub maakt daar jaarlijks een Chateau Matilo van. Ook dit jaar roept de vereniging op om druiven in te leveren. De pluk- en inlevermomenten zaterdag 10, woensdag 14 en zaterdag 17 oktober tussen 11:00 en 13:00 uur aan de Roomburgerlaan 81-83 in Leiden.

Hans Janssen van de wijnclub heeft een paar tips voor mensen die zeker willen zijn dat hun druiven kunnen worden gebruikt. Als de druiven er nu al goed bijhangen en goed smaken, adviseert Janssen om er netten over te hangen. Dat voorkomt dat vogels de geplande oogst verstoren. Wie twijfelt of de druiven zoet genoeg zijn, kan contact opnemen met Janssen, die dan langskomt met een speciale suikermeter. Verder adviseert Janssen om in de ochtend te oogsten en de druiven vooral niet in plastic zakken aan te leveren, maar in schone emmers. Wie zijn handen uit de mouwen komt steken, kan na afloop rekenen op een voorproefje van de Chateau Matilo.

Wie had dat gedacht. Je hoeft niet ver te reizen om de romantiek van het wijn maken zelf te ervaren. Ik kon het gewoon op de fiets af.

24 september 2015

Een Leidse Chateau van druiven uit eigen tuin
door Theresia Schouten

Buurtbewoners van de Professorenwijk hebben een eigen oplossing bedacht voor het dreigende wereldwijde wijntekort. Druiven uit eigen tuin leveren een prima fles Leidse Chateau Matilo op. Zaterdag kwamen de zelfbenoemde wijngaardenieren aan de Roomburgerlaan bij elkaar om te proeven van de oogst. Een lichte tinteling, een subtiele zoettoon en een mooie lange afdronk. Chateau Matilo valt bij de buurtbewoners van de Professorenwijk goed in de smaak. Initiatiefnemer Hans Janssen (63) glimt van trots wanneer hij het eerste glas heft. Zachtjes beweegt hij het glas en laat het druivennat dansen. De regendruppels tikken zachtjes op het dak van de kleine garage van zijn compagnon Walter Schrader (58). Hoewel het knusse hok meer weg heeft van een samenkomen van een ondergronds geheim genootschap, probeert Schrader het geroezemoes te doorbreken met een historische uiteenzetting over de wijnbeleving. “Rondom Matilo zijn er veel resten gevonden van een rijke Romeinse wijncultuur. Wij drinken de wijn, zoals de barbaren dat zouden hebben gedaan. Die dronken het zo uit een schedel of een pul. De Romeinen  voegden nog van alles toe aan het druivensap. Zo moest het tot op het laatste moment troebel blijven, werd er zout uit de Adriatische zee, geitenkaas, honing en gefermenteerde vis toegevoegd. De smaakbeleving is heel anders dan toen.” Wanneer er een hard gelach klinkt proest een proefster het uit. “Onze hond kan best even een snoek vangen hoor.” Drie oudere heren turen in hun glas om de kleur van de druivenmelange van de Leidse struiken te doorgronden. Janssen legt ondertussen uit hoe de druiven het best tot hun recht kunnen komen en op welke aspecten “de echte proevers” zich moeten richten. Hij presenteert hen de drie wijnen die door zo’n vijftig druivenplukkers van hetzelfde aantal tuinen zijn geplukt. “Onze wijn tintelt door de vrolijkheid. Deze eerste is een rosé met een zuurtje. Wij hebben gekozen voor een lager alcoholpercentage.” De Leidse wijnen hebben een alcoholgehalte van zo’n 9,5 procent. Het relatief lage alcoholgehalte is volgens Janssen een Europese trend. “Wij gaan de wijn tot 24 mei proberen te verkopen op de veilingsite Ebay. Want dan begint de nationale Romeinenweek. We willen dat onze wijn reikt tot China.” Janssen ziet een goede kans om een nette prijs te krijgen voor de Leidse wijn. “Onze wijn is afkomstig van de laagste regionen van het hoogste segment.” Zijn vrouw Tineke Bastiaans (62) knikt af en toe wanneer Janssen een woordje doet over de wijn. Bastiaans is de stille kracht achter Janssens’ uit de hand gelopen hobby. Ïk heb alle vierhonderd flessen staan wassen en alle etiketten er af gepulkt. Daar moet ik aan toevoegen dat ik ook weleens heb geholpen met het drinken van de oude inhoud.” Het gistingsproces voltrok zich achter haar huis. “Dat levert een vreselijke lucht op. Je ruikt dan zo’n schrale geur, waar je ook weleens lucht van krijgt als je een kroeg binnenloopt waar nog niet is schoongemaakt na een veel te drukke avond.” Bastiaans snijdt vervolgens met liefde een stukje brie voor haar man. “Maar het blijft toch vermakelijk.”

14 april 2014

Oogstfeest in Roomburg


De Leidse wijk Roomburg krijgt een druivenoogstfeest. Tenminste als het aan Walter Schrader en zijn wijnvereniging Matilo ligt. De eerste flessen Chateau Matilo Corbulo werden onlangs overhandigd aan het vertrekkende bestuur van de wijkvereniging Roomburg. Maar de druiven waaruit die werd geperst kwamen uit de tuinen van bewoners van de naburige Burgemeesters- en Professorenwijk. De volgende keer willen Schrader en de zijnen een “unieke eigen wijkwijn” maken, schrijft hij in het wijkblad van Roomburg. Dat kan meteen een leuk, nazomers wijkfeest opleveren in het Castellum Matilo in het wijkpark: een druivenoogstfeest of, meer in de geest van de Romeinse geschiedenis van die plek: een Vinalia Rustica.

In het Romeinse rijk offerden priesters tijdens dat feest de eerste wijnrank en een geit aan de god Jupiter, in de hoop verwoestende herfststormen af te wenden. Maar zover zullen ze in Roomburg wel niet gaan met het volgen van historische referenties

24 januari 2012

Bitter - blinden 2  Walter Schrader, gepubliceerd in ZIN nr. 2  (Januari  2015)

De nascholing ging over erfelijkheid en nieuwe testmethoden. Wij, huisartsen uit de regio Leiden vormden de eerste studiegroep voor onderzoek naar het ontbreken van smaakgen voor het proeven van bitter. Ik besefte niet dat mijn eigenwaarde en reputatie als wijnmaker weldra een gevoelige deuk zou oplopen. We legden de teststrip met de zuivere bittersmaak achter op onze tong. Sommige collega’s spoelden direct, met een vies gezicht hun mond, volgens de cursusleider waren dit de super-proevers. Anderen ondergingen de test neutraal, proefden een beetje bitter, dat waren de proevers. Smaken verschillen dacht ik nog, maar ik proefde helemaal niets.

Volgens de cursusleider zouden de non-proevers waar ik toe behoorde in de oertijd nauwelijks een overlevingskans hebben gehad. Bittersmaak waarschuwt voor gif. Evolutionair staat U wel verder van de Holenmens en Bonobo-aap dan de super-proevers, meldde hij tot troost, en dat zou uit ons DNA blijken. Er werden met een wattenstaafje monsters afgenomen uit ons wangslijm vlies. Non-proever of Bonobo-aap, de test zou het uitwijzen. We moesten twee weken op de uitslag wachten.

Het proeven, de smaak ontwikkelt zich vanaf de vroegste jeugd. Echt goed proeven is een kunst. De smaakartiest stelt zijn talent vaak in dienst van de keuken, die in kookprogramma’s, glossy tijdschriften en wijnproeverijen momenteel volop in de belangstelling staat. Top-kok Jamie Oliver, de Paganini van de pan, begeleidt net als vele andere top-koks talloze kookclubs. Vinologen organiseren wijnproeverijen, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Zout, zoet, zuur en bitter zijn verankerd in onze beleving en staan als begrip zelfs voor emoties. Als je de basissmaken goed weet te onderscheiden kun je meepraten over body, het brede smaakpalet met fruitig zuur, een vol en rijk zoet, de smaak van kiezel en de lange afdronk met mineralen in het kwadraat en dat kleine kietelende bittertje

De mail gaf mij onomkeerbare, pijnlijke duidelijkheid. Volgens de DNA test was ik genetisch een dubbele non-proever. Met mij bestond 38% van de huisartsen uit deze ondersoort van sociaal cultureel gemankeerden voor wie nog geen goede Nederlandse benaming bestaat. Ik stelde voor onszelf de bitter-blinden te noemen. Het is een meer dan zure ervaring door tafelgenoten in mijn eigen wijnvereniging als een dubbele non-proever te worden afgeserveerd. Het is waarschijnlijk  zelfs een bittere ervaring , maar daar kan ik natuurlijk niet over meepraten.

Menselijke chromosomen aangekleurd met een rood-fluorescerende stof (foto C. Backendorf)

De vereniging wordt gesponsord door:

Website is gemaakt door: www.moned.nl