Leidse Wijnvereniging Matilo "De Wijn uit de Wijk"

De Wijn uit de Wijk

De Leidse wijnvereniging Matilo is in 2011 opgericht. In de vijf jaren daarvoor is het initiatief om wijn te gaan maken van druiven uit de eigen achtertuinen langzaam uitgegroeid. Steeds meer buurtbewoners van de Burgemeesters/Professorenwijk hoorden van ons initiatief en kwamen in de maand oktober spontaan druiven aanbieden. Rode en witte druiven, grote en kleine trossen, alle soorten door elkaar. In een gezellige sfeer werden op de Roomburgerlaan de druiven gesorteerd, het suikergehalte gemeten, de druiven gekneusd en na toevoeging van gist en pectinase de most in emmers dagenlang omgeroerd. Dit alles volgens authentiek recept van de koninklijke drogisterij Bik. Bij Bik konden we tevens een zelf ontworpen druivenpers huren. Nadat de wijn enkele maanden in glazen 20 liter flessen had gestaan, konden we de helder geworden wijn scheiden van de troebele onderlaag. Die wijn werd volgens een ouderwetse hevelprocedure in flessen overgebracht. De botteling. Bij die activiteit werd de buurt weer uitgenodigd om de wijn te proeven. De proefnotities logen er niet om. Iedereen meende in de geur en smaak wel iets te herkennen dat overeenkwam met een eerdere (on)aangename ervaring.

Parallel aan deze aanlevering van druiven door buurtbewoners werden in 2011 op drie percelen (totaal 900 m2) in het archeologisch park Matilo druivenstokken aangeplant. De stekjes waren geoogst in allerlei Leidse achtertuinen. Deze stekjes werden zorgvuldig opgekweekt en in de late lente in de volle grond uitgezet. De tere plantjes moesten met melkpakken om het stammetje beschermd worden tegen konijnen en andere dieren die van een fris druivenblaadje houden. Maar voor die zorg werden we beloond met robuuste druivenstruiken. Na enkele jaren moesten we stevige palen in de grond zetten en draad spannen zodat de druivenstruiken voldoende houvast hadden. Bij al die activiteiten kregen de initiatiefnemers hulp van actieve bewoners uit de buurt . En de meest actieven werd gevraagd om zitting te nemen in het bestuur. Een welkome uitbreiding! Ook de levering vanuit de achtertuinen groeide gestaag. Steeds meer inwoners gaven aan dat ze druiven wilden leveren. Maar ook dat ze graag ondersteuning vanuit de wijnvereniging wilden hebben. Bestuursleden gingen op pad om in allerlei voor- en achtertuinen adviezen te geven en te helpen bij het ophangen van netten. Ook bij de vogels was de druivengroei niet onopgemerkt gebleven. Door de groei van de hoeveelheid druiven (meer dan 650 kilo) was de jarenlang gehanteerde handmatige verwerkingsprocedure niet langer haalbaar. Dankzij een genereuze donatie van het fonds 1818 en het H.L. Druckerfonds konden we in 2017 niet alleen een ontsteler en Racagnacpers, maar ook een plaatfiltratieapparaat en een flessenvulapparaat aanschaffen. Met die apparaten hebben we nu ervaring opgedaan. Het werkt voortreffelijk en is een echte verbetering. Ook de locatie waar we de druiven inzamelen en verwerken is gewijzigd. Wij zijn vanuit de Roomburgerlaan het Kanaal overgestoken en hebben gastvrij onderdak gevonden in de Doevestaete bij het schooltuinencomplex De Akkerdistel. Daar zijn we heel blij mee. Zij bouwen hun activiteiten af rond eind september en wij starten begin oktober. Rond maart gaan wij de flessen vullen en maken de ruimte weer leeg voor gebruik door de schooltuinen. Die starten dan begin april.  Ook de buurtbewoners hebben de nieuwe locatie snel gevonden. Het enthousiasme om druiven in te leveren is niet verminderd. Nee, er wordt nog actiever aan het verwerkingsproces met onze nieuwe apparaten meegewerkt. Het onderhoud van de wijngaard, schoffelen en grasmaaien, wordt deskundig en met veel enthousiasme uitgevoerd door cliënten van de Gemiva.

Het buurtinitiatief van de wijnbereiding is verder uitgegroeid maar heeft zijn sociale karakter niet verloren. Dat is duidelijk te merken bij alle activiteiten en vooral op de oogstdagen waarbij in een gezellige sfeer gewerkt wordt met elkaar.

De vereniging wordt gesponsord door:

Website is gemaakt door: www.moned.nl