Leidse Wijnvereniging Matilo "De Wijn uit de Wijk"

AGENDA WINTER

2019

  1. Wie schildert de verdwenen Rembrandt?
    Het vroegst bekende werk van Rembrandt bestaat uit een serie van 5 olieverfschilderijen die De Zintuigen verbeelden. Hij was 18 jaar toen hij deze serie maakte. Schilderde nog wat grof maar met een ontegenzeggelijk talent voor compositie, lichtbeheersing en een scherp oog voor het menselijk detail. De basis voor de ontwikkeling naar fabuleus meesterschap. Vier van de vijf paneeltjes zijn bewaard gebleven. De verbeelding van Het Zicht waarin Rembrandt een wat dubieuze marskramer brillen laat verkopen aan twee slechtziende oudjes heeft een plaats gekregen in de fantastische tentoonstelling in de Leidse Lakenhal, waarin een unieke verzameling van werken van de jonge Rembrandt tot en met 9 februari te bewonderen is. Het vijfde paneeltje De Smaak is verdwenen. Hoe zal dit schilderij eruit hebben gezien? Welke dubbele bodem zal Rembrandt hebben verwerkt en wie figureerden in dit werk? De Leidse Historische Wijnvereniging Matilo beschouwt het als een missie de verloren Smaak van Rembrandt figuurlijk, maar vooral letterlijk boven tafel te krijgen en vraagt ieder fantasie en schilderkwaliteiten aan te spreken. Wilt U meedoen aan deze missie kijk dan goed naar de 4 paneeltjes die bewaard zijn gebleven en laat U inspireren en uitdagen om in een wijnkistje de verdwenen Rembrandt te reconstrueren en te benaderen. Een te beschilderen houten wijnkistje zal bij U thuis worden bezorgd, met verdere informatie over dit unieke project. De resultaten van de pogingen de verdwenen Rembrandt te reconstrueren vormen een serie composities die tentoongesteld zullen worden en de kijkers wellicht een indruk geven over waar naar gezocht moet worden, maar vooral ook hoe groot het talent van de 18 jarige schilder is geweest. Opgeven kan via deze link.  2. Werkzaamheden Wijngaard: Voorlopig zijn 7-10 januari 2020 gepland om de wintersnoei uit te voeren. Het exacte datum is echter zeer afhankelijk van het weer. Er mag geen vorst zijn of verwacht worden. En in de stromende regen is het ook geen pret om te snoeien. Ben je geïnteresseerd  om mee te helpen, meld je dan aan via de contact pagina met naam, e-mail adres en 06- nummer als je het op prijs stelt om aan de “Matilo Gaard” whatsapp toegevoegd te worden. Op deze app worden de data/tijden van de werkzaamheden tijdig vermeld.

  3. Oogst 2018: De wijnen van 2018 (link naar oogst 2018) zijn in eind februari 2019 gebotteld ( +/- 550 flessen) en de tijd is nu rijp om op mooie zomerdagen van de verschillende Chateau Matilo wijnen te genieten (gekoeld het best). Kijk hiervoor ook naar de proefnotities van alle Chateau Matilo wijnen uit 2018 met de resultaten van onze voorjaarsproeverij van 4 april bij de Scouting St. Jozef (inclusief suggesties voor wijn-spijs combinaties).

  4. Oogst 2019: Op de zaterdagen van 28 september en 5, 12 en 19 oktober zijn druiven geoogst en bezorgd op onze werkplek bij de schooltuin Akkerdistel. Totaal werden 513 kilogram druiven verwerkt met een gemiddeld suikergehalte van 73 °Oe (graad Oechsle). In totaal hebben 34 wijnleveranciers met hun druiven een bijdrage geleverd aan de oogst 2019. Ook dank aan de velen vrijwilligers die bij de verwerking van de druiven hielpen. De totale opbrengst (tuinen & wijngaard) was wel duidelijk lager dan vorig jaar (853 kg) en het suikergehalte is ook lager (was 80 °Oe in 2018). Dit is voornamelijk te wijten aan het wisselachtige weer in het voorjaar; dat heeft de bloei van de druiven geen goed gedaan. Ook tijdens het najaar bleef de warmte minder lang aanhouden dan het jaar daarvoor. Dit had tot resultaat dat op de gaard het suikergehalte niet meer toenaam vanaf begin september.

 

Het hele proces van onze wijnbereiding is mooi weergegeven in de film Van oogst tot heerlijke wijn van Sander Muller.


Bestuur Leidse Wijnvereniging Matilo.

 

 

contact

 

 

De vereniging wordt gesponsord door:

Website is gemaakt door: www.moned.nl